De contrabassen hebben genoten!

Ik zal mij eerst even voorstellen, ik ben Nicoline de Waal-Asberg. De meeste mensen zullen mij sinds de Suzukidag kennen als contrabasdocent, maar ik geef ook viool- en cello-les.

De meeste teacher trainingen heb ik in Amerika gevolgd, een aantal in Europa en de afgelopen 10 jaar heb ik de Suzuki Music School opgebouwd.

Voor de eerste keer deden wij dit jaar mee aan de Nationale Suzukidag. We waren met acht violisten en vier contrabassisten. Ook was er een celloleerling die als publiek fungeerde, maar volgend jaar graag mee wil doen.We hadden een jaar geleden al over de Suzukidag gehoord en keken er dus al lange tijd naar uit. Voor de zomervakantie begonnen we ons intensief voor te bereiden.

Op de dag zelf werden de violisten verspreid over de vioolgroepen en de bassisten kregen groepsles van Norma Brooks en mij. We waren heel erg blij dat Norma Brooks, ook Suzuki contrabasdocent, er ook was. De week ervoor hadden wij haar al ontmoet op de Nationale Contrabasdag van het Residentie Orkest. We hadden een leuke groepsles met olifantjes en eetbare pandabeertjes.

‘s Middags konden we vol trots aan iedereen laten horen hoe mooi de contrabas is en dat de bas niet alleen ‘ploink ploink’ doet, maar ook echt kan zingen. Tijdens Sakura hadden we het wel erg zwaar met zoveel violisten voor ons, met name toen de voor bassisten zo geliefde E-snaar op de violen oneindig werd aangestreken.

Ook mijn vioolleerlingen hebben enorm genoten van deze dag en ik heb ze tijdens hun optredens zien genieten en stralen. Ik denk dat ik wel mag zeggen, dat de beleving van deze dag ver boven verwachting was. Daarbij wil ik ook graag vermelden dat de sfeer tussen alle docenten erg fijn en plezierig was. Dat maakte voor mij persoonlijk de dag nog even extra speciaal. Ik zit al 30 jaar in de Suzuki wereld (vroeger was ik zelf Suzuki leerling) en ik heb veel om mij heen gezien, zowel in Nederland, Europa als in Amerika. En ik denk dat we nu in Nederland iets heel bijzonders hebben neergezet, wat veel perspectief biedt voor de toekomst. De Suzuki Music School zegt: Volgend jaar zijn we er weer!!!

Nicoline de Waal-Asberg, Rijswijk